top of page

Çocuklarımıza Depremi Nasıl Anlatalım ?



Çok büyük, eşi benzeri görülmemiş bir afet yaşadık, alan çok geniş iklim şartları çok zor… Ama bir şekilde normalleşmemiz gerekiyor.


Biz yetişkinler bile bu durumda çok ciddi sıkıntılar yaşarken evlatlarımıza

depremi nasıl anlatmalıyız ?


Öncelikle sohbet eder gibi başlayarak neler hissettiklerini ve deprem

konusunda ne bildiklerini öğrenmek önemli.


Oyun haline getirerek yerkürenin şeklini ve hareketli olabileceğini, zaman zaman toprağın katmaları arasında kaymalar ve yer değiştirmeler olabileceğini bizim de bunu sallanma şeklinde hissedebileceğimizi anlatabiliriz.

Çocuklar için din, Allah, Tanrı kavramları anlamlandırması zor ve soyut kavramlar dolayısıyla afetleri anlatırken bunlardan bahsetmeden, bu olayların tamamen toprağın, denizlerin, rüzgarın etkisiyle oluşabilen hareketlenmeler olduğundan bahsedilmeli.


Olay onların da anlayabileceği somut kavramlara dönüştürülmeli.


Anlatırken kesinlikle suç ceza gibi kelimeler kullanılmamalı ve yaşanılan bu olaylardan dolayı herhangi bir şekilde suçluluk hissetmesine sebep olunmamalı.

Deprem anında neler yapması gerektiği, evin hangi bölümüne geçip, nasıl bir pozisyonda durması gerektiği oyun şeklinde uygulamalı olarak gösterilmeli. Birlikte bir deprem çantası hazırlanmalı ve onun da bu işte sorumluluk alması sağlanarak olaya dahil olması

sağlanmalı.


Dilerim bu depremi yaşamış tüm çocuklarımızın ruhlarını

iyileştirebilir ve geleceklerini güvence altına alabiliriz. Bir daha böyle bir afet yaşanmaması dileğiyle sağlıcakla kalın…



Uzm. Dr. Suzan ALP

1 comentario


Ayfer DİNÇER
Ayfer DİNÇER
16 feb 2023

Amin .

Me gusta
bottom of page