top of page

Tuzla ve Sivrisinekler

Güncelleme tarihi: 5 Tem 2023




Sivrisinek dahil doğada hiç bir canlı gereksiz değildir ancak dengeyi bozacak unsurlar uyumlu yaşamı olumsuz etkiler.


Bir türün fazla iyi yaşam şartlarına sahip olup aşırı çoğalması diğer türler için olumsuz sonuçlara neden olur. Örneğin Avustralya’da yaşanan deve, tavşan, dingo (yaban köpeği), kırmızı örümcek ve emu kuşu krizleri doğal düşmanı olmayan hayvanların ne büyük sorunlar oluşturabileceğini bizlere göstermiştir. Ülkemizde ise benzer bir durumu kuş gribi tehlikesi sonrası yapılan toplu kanatlı hayvan katliamları nedeniyle oluşan kırım kongo kenesi sorunu ile yaşamıştık. Veya kentlerdeki serçe ve benzeri küçük kuşların aşırı avlanması ile saka gibi göçmen kuşların predatörler tarafından aşırı avlanması sonucu oluşan azalmalarına bakabiliriz.


Gelelim bol bol tatlı su birikintisine sahip Tuzla ve sivrisinek ilişkisine. Biliyorsunuz sivrisinekler tıpkı yusufçuklar (helikopter böcekleri) gibi ömürlerinin büyük bir kısmını suda geçirir, üremek için kısa bir süreliğine kanatlı forma geçerler. Larva halindeyken onları su canlıları, kanatlı kale gelince de kuşlar ve bazı anfibiler tüketir. Malesef sivrisineklerin ilçemizdeki doğal düşmanlarından başta ebabil olmak üzere çeşitli kuşlar ve tatlı su canlıları yapılaşmanın artışı bile beraber azalmış, bu da sivrisineklerin aşırı artmasına neden olmuştur. Benzer sorunları yaşayan ülkelerden Hindistan’da ve ülkemizde Ordu ilinde buna doğal bir çözüm olarak kuş sayısını artırıcı yuvalar ve sivrisinek larvası ile beslenen balıkların artırılması yoluna gidilmiştir.


Bu yazımda işin larva ile mücadele kısmına değineceğim. Bu iş için biçilmiş bir kaftan var: Sivrisinek balığı (Gambusia Affinis). Bu balık normalde Orta ve Güney Amerika’da bataklılarda yaşayan sonderece dayanıklı, kışın çok soğuyan yazın çok ısınan sularda geniş bir ısı aralığında yaşayabilirler. Açlığa da dayanıklıdırlar fakat sivrisinek larvalarına bayılırlar. Her gün kendi ağırlığı kadar larvayı yiyebilir. Bu da yüzlerce sivrisinek larvası demek.


Bakımı ve üretimi oldukça kolay olan bu balığı ilçemizde bulunan fıskiye, havuz, süs havuzu, birikinti, dere, gölet, kanal gibi tatlısu alanlarına aşılayabileceğimiz (üremeleri için birkaç çift bırakabileceğimiz) gibi binaların çatılarında ya da uygun yerlerinde plastik kaplar (basit bidonlar veya IBC ler içinde) yetiştirebiliriz. Yazları sivrisinek yiyerek beslenen bu balıklar kışın da oluşacak yosunlar ile beslenese de biraz yem ile desteklenebilirler. Yahut bazı yerlerde yapıldığı gibi her yaz yeniden aşılanıp kış başında kedi maması olarak kullanılabilirler. Bir küçük not daha; bu tatlı su birikintileriyararlı böceklerden arılar için de çok faydalı olacaktır.


Gambusya yani sivrisinek balığı ilaçlamanın yanında yardımcı olarak kullanılan bir modeldir ancak zehirli kimyasallar ile sularımız ve havamızı ne kadr az kirletirsek o kadar iyidir diye düşünmemiz menfaatimiz icabıdır.


Bol miktarda güvercincimizin olduğu ilçemizde doğa kuşlarının artırılması ile sivrisinek azaltımı ile ilgili bir yazı daha kaleme almak istiyorum ama o Çağrı Mert Bakırcı hocamızın dediği gibi “Başka bir videonun konusu” :)



Vızıltısız uykular dilerim


Murat






Comments


bottom of page