top of page

Tuzla Neden Kokuyor? Çözümleri Nelerdir ?

Güncelleme tarihi: 4 Şub 2023



Tuzla’da bilinenin aksine, yani Deri Sanayi veya İSKİ Arıtma Tesislerinin kokunun temel sorunu olmadığı, Tuzlanın Koku sorununa etki eden tam 9 farklı etken olduğu tespit edilmiştir, bunlar sırasıyla şöyle; (Bu çalışma İSKİ Gn. Md. Tarafından yapılmıştır.)



1-Tuzla Deri OSB 3 No’lu Gölet;


1- 3 No’lu gölet, Deri OSB’nin güneyinde yer alan ve Deri OSB içinden geçen tüm dereleri toplayan en büyük gölettir. 250.000 m2 alanda, 75 m. Derinlikte 1.327.000 m3 su hacmi ve tabanında 1,1 m derinlikte balçık bulunmaktadır. Tabandaki bu balçığın hacmi 500.000 m3 olduğu tahmin edilmekte ve bu sebeple gölet sürekli koku yaymakta özellikle de yaz aylarında koku çekilmez bir hal almaktadır. Bu göletin dip tahliyesi zaman zaman açılarak kontrolsüzce tahliye edildiği de bilinmektedir.


2- Gölet, DSİ’nin izni ile kurulmuş olup buraya gelen kirlilik yükünün yarısı Deri OSB’den diğer yarısı ise Kocaeli tarafından, TEM otoyolu üzerindeki çeşitli sanayi siteleri, münferit fabrikalar, bankacılık üsleri ve imar dışı faaliyetlerden (hurdacılık, kaçak depolama vb.) gelmektedir.


3- Deri OSB ve diğer sanayi kuruluşlarının kanal bağlantılarının tam olarak yapılmadığı, bazı durumlarda atık suların yağmur suyuna, bazı durumlarda ise yağmur sularının atık sulara karıştığı bilinmektedir.


4- Aydınlı, Tepeören, Çayırova ve Şekerpınar Bölgesinden birçok dere bu alana akmakta ve 3no’lu gölette toplanmaktadır. Deri OSB’nin gölette su tutması ve kendi bölgesindeki sanayiini aktif olarak kontrol etmemesi sebebi ile çamur birikmesi halen devam etmektedir.




ÇÖZÜM ÖNERİLERİ;


1) OSB’ler ve diğer sanayi kuruluşları başta olmak üzere göleti besleyen tüm su kaynaklarının atık su karışmayacak şekilde ayrışması gerekmektedir.(Şekerpınar’dan gelen hat)


1-Özellikle OSB’lerin tamamının yağmursuyu çıkışlarının tek noktada toplanarak online izleme sistemi ile takip edilmesi gerekmektedir. (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü)


2- Umur Deresi Kolu üzerine ölçüm istasyonu kurularak deredeki su kalitesi düzenli olarak izlenmelidir.(Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü)


3- Deri OSB 3 Nolu Göleti kullanmadığını iddia etmektedir. Bu Göletin üst suyu boşaltılarak dip çamuru temizlenmeli, gölet ya doldurularak üzeri yeşillendirilmeli ya da yeniden kullanıma tahsis edilmelidir. (Deri OSB)


4- Bu işlemler Deri OSB tarafından gerçekleştirilmelidir.


5- Bununla ilgili olarak 09.03.2021 tarihli yazı Deri OSB Müdürlüğü’ne yazılmıştır.



2-TUZLA DERESİ YAN KOL 2(UMUR DERESİ)


Tuzla Deresi Yan Kol 2 (Umur Deresi) Havzasında yer alan ve Kocaeli sınırları içerisinde kalan yerleşim yerleri ve sanayi işletmeleri kaynaklı atık suların dereye kontrolsüz deşarj edilmesi.


Bu konu ile ilgili tedbirlerin Kocaeli Belediyesi tarafından alınması ve gerekli kontrollerin yapılması gerekmektedir.


Bununla ilgili olarak 18.03.2021 tarihinde Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ve Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne İSKİ tarafından gerekli yazılar yazılmıştır.


Olumsuz durum olması ihtimaline karşılık su alma yapısı, iski tarafından inşa edilmiş olup, Kaba Izgara montajı da yapılarak Ağustos ayının son haftası devreye alınmıştır.




3-ATIKSU ARITMA TESİSİ OLMAYAN ORGANİZE SAYİLER


Bölgede İstanbul Deri Organize Sanayi, Kimya Sanayicileri Organize Sanayi, İstanbul Anadolu Yakası Organize Sanayi, Birlik Organize Sanayi ve Tuzla Organize Sanayi olmak üzere 5adet OSB’nin yanı sıra kontrolsüz işyerleri ve fabrikalarda mevcuttur.


İstanbul Deri OSB ve Tuzla OSB’nin atık su arıtma tesisleri vardır. Diğer 3 OSB’nin ise atık su arıtma tesisi bulunmamaktadır.

İdaremiz tarafından Tuzla bölgesindeki OSB’lerin atık su arıtma tesisi çıkışından alınan numunelerin zaman zaman deşarj limitlerini sağlamadığı tespit edilmiş ve gerekli cezai yaptırımlar uygulanmıştır.


Tuzla OSB’nin Biyolojik Arıtma Kapasitesi 4.000m3/gün,→6.000m3/gün (2ayiçinde) Kimyasal Arıtma 25 Vidanjör→80 Vidanjör (2ayiçinde) İstanbul Deri OSB’nin 36.000m3/gün kapasiteli arıtma tesisleri mevcut olupTuzla OSB’ye1.500m3/gün, Deri OSB’ye ise 20.000m3/gün atık su gelmektedir.


Atık su arıtma tesisi olmayan diğer 3 OSB, (Kimya Sanayi OSB 800m3/gün, İstanbul Anadolu Yakası OSB 450m3/gün, Birlik Organize OSB 250m3/gün) atık sularını ya kendileri arıtma tesisi yaparak ya da mevcut diğer OSB’lerin tesislerine taşımak suretiyle arıtmalıdırlar.


Bu konu ile ilgili olarak İstanbul Valiliğince 15.02.2020 tarihinde ilgili OSB’lere yazı yazılmıştır.




4-İSKİ TUZLA ATIKSU ARITMA TESİSİ


İSKİ Tuzla İleri Biyolojik Atıksu ArıtmaTesisi’nin koku giderimi için bir fizibilite çalışması yapılmış olup, bu çalışmaya göre;

1.Kademede yapılan ön çöktürme havuzlarının üzeri kapatılmıştır.


Koku Giderme Ünitesi 2022 Eylül ayı içerisinde devreye alınmıştır.


Çamur kurutma ve susuzlaştırma ünitelerindeki koku giderme imalatları 2022 Aralık sonunda tamamlanmıştır.


Ayrıca 3. Kademe inşaatı bünyesinde Giriş terfi merkezi, Çamur susuzlaştırma tesisi, ince ve kaba ızgara ünitelerinde de koku giderme çalışmaları 2022 Aralık sonunda tamamlanmıştır.




5-TUZLA E-5 KARAYOLU GEÇİŞİ


İstasyon Mahallesi’nde mevcut 1.200 mm’lik atık su kolektörü aynı zamanda çöp sızıntı suyunu da taşımakta ve mahallede kokuya sebep olmaktaydı.

Bu bölgeyi bypass edip atık suların doğrudan sahil kolektörüne ulaşması için E-5 altından 1.800mm çapında ve130m uzunluğunda yatay geçiş inşa edildi ve böylelikle bu maddeden dolayı oluşan koku bertaraf edilmiş oldu.




6-İSTAÇ KATI ATIK AKTARMA MERKEZİ


İBB İSTAÇ AŞ’ye ait Şile Katı Atık Depolama Sahasında bulunan çöp sızıntı suyu arıtma tesisinin nihai kapasitesi yeterli olmadığından kapasite fazlası çöp sızıntı suları Tuzla Aydınlı çöp aktarma istasyonuna vidanjörler ile günde yaklaşık 1500-1600 m3 sızıntı Suyu taşınarak atık su kolektör hattına boşaltılmaktadır.


Bu kollektör hattı da İlçemizden geçerek Tuzla İleri Biyolojik Arıtma Tesisine ulaşmaktadır.


Bu hat boyunca, çöp sızıntı suyu geçtiği bölgede koku problemi oluşturmaktadır. Şile'de bulunan İSTAÇ’a ait çöp sızıntı suyu arıtma tesisinin kapasitesinin günlük 2.000m3’den 4.000m3’e çıkarılması gerekmektedir.


Bunula ilgili olarak İSTAÇ A.Ş’ye ve İBB Çevre Koruma Daire Başkanlığına gerekli tedbirlerin alınması üzere gerekli girişimler yapılmıştır.




7-SERALAR


Özellikle Tuzla İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, Dericiler 3 Nolu Göleti civarında ve bölgedeki diğer seralarda, bahar aylarında tavuk gübresi kullanıldığı ve bu gübrelerin aşırı kokuya sebep olduğu bilinmektedir. Kokuya sebep olan bu seralarda gerekli önlemlerin alınması Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce sağlanmalıdır.


Bununla ilgili olarak Çevre İl Müdürlüğü nezdinde gerekli girişimler yapılmıştır.




8-VİDANJÖRLER


Tuzla Organize Sanayi Bölgesindeki Atık Su Arıtma Tesislerine il içinden ve il dışından vidanjör ile atık su taşınmaktadır. Atık suların büyük kısmı Kocaeli bölgesindeki sanayi tesislerinden gelmektedir. Ayrıca bu vidanjörlerin bir kısmının atık sularını kaçak olarak İSKİ’nin hatlarına boşalttığı tespit edilmiştir.

Tuzla İlçesi başta olmak üzere tüm İstanbul genelindeki vidanjör dökümlerinin ATIS sistemi ile online

(çevrim içi) olarak takip edilebilmesi için Kocaeli Belediyesi ile ortak bir çalışma başlatılmış olup, bu konu tamamen İSKİ tarafından gerçekleştirilecektir çalışmalara başlanmıştır.




9- OSB LER İÇİNDEKİ DERELERİN ONLİNE TAKİBİ


Organize sanayi bölgelerinin İSKİ atık su hatlarına özellikle yağışlı günlerde, hafta sonları ve gece geç saatlerde yaptığı önlemsiz deşarjların takibi önem arz etmektedir. Bu konu İSKİ tarafından takip edilmektedir.

Bu sistemin adı (Sürekli Endüstriyel İzleme Sistemi)


Ayrıca organize sanayi bölgelerinin içinden geçen dere ve yağmur suyu hatlarına yapılan kaçak deşarjların önüne geçilebilmesi için denetimlerin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından da yapılması gerekmektedir.



Kısacası Tuzla Koku sorunun bilindiğinin aksine tek bir sorunu ve tek bir ilgili makamı yoktur.



Şu ana kadar tespit edilmiş 9 madde ve bu konu ile ilgili farklı sorumluluk alanına sahip kuruluşlar vardır.


Bu kuruluşlar; Deri OSB, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi, OSB’ler İSKİ, İBB, İSTAÇ A.Ş., İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü gibi, bir çok kurumu ilgilendiren kompleks bir durumdur.

Konu ile ilgili olarak, gerekli teşhis yapılmış olup, İBB ve bünyesindeki tüm kuruluşlar üzerine düşenleri hızla yapmaya başlamış bir kısmını tamamlamış bir kısmına devam etmektedir. İBB dışındaki diğer kurumlara da gereği için gerekli yazışmalar yapılmış olup aynı hassasiyeti onlardan da beklenmektedir.

Umarım ilgili tüm kurumlarında gayreti ile bu sorunu da hep beraber bertaraf etmiş oluruz.



Selam ve Saygılarımla…





Akın Gürkan

İnşaat Mühendisi

İBB Başkan Vekili

Comments


bottom of page