top of page

Tuzla'daki ilk öğretim okullarımız depreme ne kadar dayanıklı?


Tuzla sınır haritası

Deprem kuşağı üzerinde bulunan güzel ülkemiz, her daim deprem yaşama riskiyle bir arada. Geçen sene yaşadığımız facia hala depreme ne kadar hazırlıksız olduğumuzu gösterdi bizlere. Özellikle beklenen Marmara depremi gerçekleşirse neler yaşayacağımızı düşünemiyorum bile.

İstanbul ve çevresi Türkiye’deki sanayi ve ekonominin temelini oluşturuyor. Bu temele dayalı ekonomi depremle beraber tamamen yerle yeksan olacak görüşü hakim. Tuzla da deprem bölgesine en yakın yerleşim yerlerinden birisi. ''Tuzla'daki ilk öğretim okulları depreme dayanıklı mı?'' sorusuyla bu yazımızı yazmaya karar verdik. Marmara denizinin içinden geçen fay hattı sahil boyunca tüm yerleşim yerlerine vurucu bir etkiye sahip bir deprem yaratacağı beklenmekte. Denize dolgu yapılan yerlere kurulan okullarımız ve daha iç kesimlerde bulunan okullarımızı yapıldıkları yıllara göre inceledim.


Ahmet Refik Oral İlkokulu

Ahmet Refik Oral İlkokulu - 2003


Fatih Mahallesi Avşar sk. No12 Tuzla/İSTANBUL adresinde bulunan şirin, küçük bir ilkokulumuz. Toplam derslik sayısı 4 ve eğitim verdiği öğrenci sayısı da yaklaşık 70 kişidir. Tuzla merkeze baya bir uzak olan okulumuz tek katlı bir mimariye sahip ve olası bir depremden diğer yapılarımıza göre daha az etkilenir gibi gözükmekte. 2003 yılında açılmış olan okulumuzun sahil kesimine uzaklığı da yaklaşık olarak 12 km civarındadır.



Atatürk İlkokulu

Tuzla Atatürk İlkokulu - 1994


Postane Mah. Barbaros Hayrettin Cad. Öykü Sk. Tuzla/İSTANBUL adresinde bulunan güzel okulumuz. Toplam derslik sayısı 29 tane ve 807 adet öğrenciye hizmet vermekte. Tam Tuzla merkezde bulunan okulumuz Marmara Deniz'ine 2 km mesafe uzaklıktadır. Hizmete giriş tarihi 1994 olan okulumuz gayet büyük bir yapı olarak gözükmekte ve 99 depreminin yıkıcı etkilerine dayanmış bir okulumuz. Bu demek değildir ki yeni olabilecek depreme de dayanıklıdır diye. Çünkü depremden önce yapılan okulumuz depremden sonra çıkarılan deprem yönetmeliğine ne kadar uygun bunu bilememekteyiz. Şuana kadar sapa sağlam yerinde duran ve eğitim hizmeti vermeye devam eden okulumuz sahilin dibinde olması sebebiyle bizleri korkutmaktadır. Deprem riski her geçen gün artmakta ve endişeli velilerin/vatandaşların endişeleri bir türlü giderilememektedir.




Aydınlı İlkokulu

Tuzla Aydınlı İlkokulu


Aydınlı Mahallesi, Firuz Sokak. AYDINLI ILKOKULU BLOK NO: 27 TUZLA / İSTANBUL adresinde bulunan güzel okulumuzun sahile uzaklığı yaklaşık 5 km. Toplam derslik sayısı 28 olan okulumuz 408 öğrenciye hizmet veriyor.



Tuzla Barbaros İlkokulu

Tuzla Barbaros İlkokulu - 1984


Tuzla Deniz Harp Okulu Yerleşkesi TUZLA / İSTANBUL. Tuzla Deniz Harp Okulu yerleşkesi içinde bulunan Barbaros İlkokulu sahile çok yakın mesafede bulunmaktadır. 10 dersliği ile 321 öğrenciye hizmet vermektedir.


binali yıldırım ilkokulu

Tuzla Binali Yıldırım İlkokulu - 2019


AYDINLI MAH. İNAL SK. NO 3 TUZLA

Binali Yıldırım İlkokulu sahile 5 km mesafededir. 24 derslik ile 689 öğrenciye hizmet vermektedir.



Cemil Türker İlkokulu

Tuzla Cemil Türker İlkokulu - 1990


TEPEÖREN MAHALLESİ SÜLEYMANİYE BULVARI TUZLA

Cemil Türker İlkokulunun denize uzaklığı yaklaşık 12 km'dir. 6 derslikten oluşan okulumuz 126 öğrenciye hizmet vermektedir.



Çağrıbey İlkokulu

Tuzla Çağrıbey İlkokulu - 1992


Postane Mah. İstasyon Cad. No.69 Tuzla/İstanbul

Çağrıbey İlkokulunun denize uzaklığı yaklaşık olarak 1 km'dir. 23 derslik ile 670 öğrenciye hizmet vermektedir.



farabi ilkokulu

Tuzla Farabi İlkokulu - 1999(deprem öncesi)


Yayla mh. Şinasi Dural Cd. No50 Tuzla / İstanbul

Farabi İlkokulunun denize uzaklığı yaklaşık olarak 1.5 km'dir. 31 derslik ile 718 öğrencimize hizmet vermektedir.


Fatih Sultan Mehmet İlkokulu

Tuzla Fatih Sultan Mehmet İlkokulu - 2021


ŞİFA MAH. ZAFER CAD. NO 43 TUZLA / İSTANBUL

Fatih Sultan Mehmet İlkokulunun denize olan uzaklığı 3.5 km'dir. 22 derslik ile 944 öğrencimize hizmet vermektedir.



Hacıoğulları Hilmi Sonay İÖO

Tuzla Hacıoğulları Hilmi Sonay İlkokulu - 2006


İstasyon Mahallesi Hatboyu Cd. No:59, Tuzla/İSTANBUL

Hacıoğulları Hilmi Sonay İlkokulu'nun denize olan uzaklığı yaklaşık olarak 2 km'dir. 35 derslik ile 1049 öğrencimize hizmet vermektedir.


İncelediğimiz bu okullarımız hakkında MEB'in sayfasında pek fazla bilgi bulamamaktayız. Bazı okullarımızın yapım yılları bile belirtilmemiş durumda.


Sonuç olarak 17 Ağustos 1999 öncesi yapılan ve denize yakın olan tüm okullar yuksek riskli durumdadır. Tuzla genelindeki çoğu okul maalesef 1999 depremi öncesinde inşa edilmiştir. Bazıları deprem sonrası restore edilmiş olsa da güvenli olduğunu söylemek çok zor.


Siz değerli velilerimiz için ufak bir araştırma mahiyetinde olan bu yazımız güncel veriler geldikçe ve diğer okullarımız eklendikçe devam edecektir. Çocuklarınız güvenli okullarda mı okuyor bunu bilmek en büyük hakkınız. Elimizden geldiğince araştırmalarımıza ve sizi bilgilendirmeye devam edeceğiz. Hepinize saygı ve sevgiyle.

TUZLA GÜNCEL


Comments


bottom of page