top of page

Tuzla’daki Bizans Hamamı

Tuzla Sahil’de kaderine terk edilmiş bir Bizans hamamı bulunduğunu biliyor muydunuz? Tahaffuzhane Caddesi Bağdagül Sokak’ta bulunan bu hamamın hikâyesine gelin bakalım.





Konuyla ilgili olarak, Araştırmacı Kaan Temizel hamamın 1500-1600 yıllık olabileceğini söyledi. ‘Hamamın tescillenmediğini öğrendik’ diyen Temizel, tarihi hamamın bulunduğu bölgenin sit alanı olması gerektiğini vurgulayarak, bölgenin turizme hizmet etmesi gerektiğini söyledi. Temizel, “Buradaki çöp kutuları ve bu otobüs durağı kaldırılmalıdır. Işıklandırılmasını ve bir açık hava müzesi yapılmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.





Eski bir Bizans yerleşimi olan Tuzla’daki hamamın, kentin su ihtiyacının karşılandığı yer olan Ayazma bölgesine bağlı bir yapı olduğu tahmin ediliyor. Buradan İTÜ bölgesine bir tünel bulunduğu da biliniyor.





Hamamın tarihte bir önemi de var: Bizans kralı Justinianos’un bölgede yaşadığını aktaran Temizel, “Justinianos’un dünyaya nam salmış bir eşi var; Kraliçe Theodora. Theodora’nın yaz aylarında yıkanmak ve serinlemek için tercih ettiği hamamların, Tuzla’daki hamamlar olduğu biliniyor.


Burası Kültür Bakanlığına ait bir sit alanıdır. Tuzlalılar olarak buranın korumaya alınması gereken tarihi mirasımız olduğunu da ekleyelim.



Siz de aşağıdaki linke tıklayarak videomuzu izleyebilir, YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.


Commentaires


bottom of page