top of page

Nijeryalı veya Dominikli Dolandırıcıların PTT Kargo Üzerinden Yaptığı Yeni Dolandırıcılık Yöntemi !!

Güncelleme tarihi: 15 Oca 2023

Internet üzerinden ticaret ile uğraşanlar veya Sahibinden E-Ticaret sitesinde ürün satanların telefon numaralarını alıp WhatsApp'dan +234 alan kodu ile sizi ekleyen biri olup sattığınız ürünü almak istediğini yazan biri olursa bilin ki Nijeryalı dolandırıcı olma olasılığı çok yüksektir. Ayrıca son zamanlarda Birleşik Arap Emirlikleri tarafına da kargo adresi vermektedirler. Hat üzerinden anlaşılmamak için +1809 alan kodunu da (Dominik Cumhuriyeti) kullanmaktadırlar. Tabi bunların dışındaki ülkelere de dikkat edin. Türkiye dışında birçok ülkede açık hat satıldığından alan kodunu Avrupa olarak bile görseniz dikkat edin...



Bize direkt olarak ulaşan dolandırıcı numaralarından biri: +18099185301


Genelde kendi Amerikan askeri personel olarak tanıtıyorlar. Sizin Profilde gördüğünüz Amerikan askeri aslında siyahi bir dolandırıcı olabilir. Ayrıca netten USA ARMY yazılı asker profili bulmanın zor olmadığını da bilin. Adının başında genelde Captain yazıp örneği ben Captain Agboola Samuel olarak ya da CAPTAIN JOHN RAEL olarak kendini tanıtıp. Amerikan vatandaşı ve askeri olduğunu, Nijerya'da görev yaptığını söylüyor. Bu yüzden kargoyu Nijerya'ya istiyorlar. Ya da Türkiye'de Adana'daki İncirlik üssünde olduğunu ve BAE' deki arkadaşına doğum günü hediyesi almak istediğini söylüyorlar. Tabi bunların dışında da uydurdukları yerler var. Bunlar en bilinenleri...


PTT Kargo Şubelerine gittiğinizde şuan konu bilindiği için PTT yetkilileri sizi uyarıyor Nijerya'ya gönderi için. Dolandırıcılık olduğunu ve göndermemeniz gerektiği ile ilgili uyarı da yapıyorlar.


Siz eğer Hesabınıza SWIFT yapılıp para Vadesiz IBAN hesabına yatmadan asla Yurt Dışı ile ticaret yapmayınız. Sadece bu olay için değil ilerleyen zamanlarda buna benzer mutlaka Yurt Dışı dolandırıcılık yöntemi gelişecektir. Hesabınıza para yatmadan kesinlikle ürününüzü göndermeyiniz !!!


Nijeryalı dolandırıcılar Bank of America üzerinden parayı gönderir gibi yapıyor fakat onay vermediği için gün içinde para iptal ediliyor ve dolandırıcıya geri aktarılıyor. O süre aralığından yararlanıp sizden kargonuzu göndermenizi ve Kullanıcı Takip numarası dediğimiz KP numarasını istiyor. Özellikle Bank of America'dan bir işlem olduğunda paranın hesabııza yatmasını mutlaka bekleyin. Dolandırıcı grup BANK OF AMERICA üzerinden genellikle bankofamericaonlinetransfer@inbox.la fake mail adresiyle size mail atıyorlar ve kargo makbuzu istiyorlar. Fakat Böyle bir durum söz konusu değil. Yani ekstradan bir imzalı belge veya takip numarası beklemez bankalar !!!


Bana gönderilen örnek bir SWIFT maili aşağıdaki gibidir. Eğer size böyle bir mail geldiyse büyük ihtimal dolandırıcılık işleminin bir parçası olup gerçek bir SWIFT maili değildir.


Dolandırıcıların Gönderilmesini istedikleri adreslerden birini örnek olarak buraya bırakıyorum :


401 Al nahda 2.Building After Al maya Sharjah. United Arab Emirates.


PTT çalışanları bu durumu farkedip bildirmiş olacaklar ki bir çok kişi Nijeryalılar ile kargo ticareti kesmiş durumdalar.


Eğer bu yazıyı kargoyu verdikten hemen sonra okuduysanız yapmanız gereken ilk iş hemen PTT ye gitmek ve bir iptal dilekçesi yapmak. Gönderiniz gümrüğü geçmediyse ürünü geri alabilirsiniz...


Lütfen benzer bir durum yaşadıysanız çevreyi bilinçlendirmek için buraya yorumunuzu bırakınız...


Fake olarak size gönderilen mail örneklerinden bazıları:





Dolandırıcıların Genel Özellikleri ve Kullandıkları Yöntemler;


* WhatsApp profil resmi Amerikan askeri ve personeli oluyor.


* ABD veya Avrupa vatandaşı olduğunu ama Nijerya'da görevde olduğunu veya Adana'da filan görevde olduklarını söylerler.


* Bank of America üzerinden para gönderme işlemini gerçekleştiriyorlar.


* PTT Kargo ile göndermenizi ve PTT Kargo Gönderi Takip Formu Doldurmanızı istiyor. Hatta resmini atıyor buradaki PTT Kargo gönderi formunun bile resmini ayarlamışlar kendilerinin doldurduğu şekilde. Gerçi güncel ve iyi gözüken bir gönderi takip formu atmıyorlar buradan yalan olduğunu hemen çıkarabilirsiniz.


* Telefon olarak +234 alan kodunu kullanıyorlar. Örnek Telefon: +234 909 151 9100


* Nijerya'ya gönderi ücretini biliyorlar 300-400 TL ve bunu ürünün ücreti üzerine ekliyorlar. Ya da BAE'ye 200 TL ekstra kargo ücreti ödemeyi pazarlıksız kabul ediyorlar.


* Ürün üzerine pazarlık yapmıyorlar direkt fiyatı kabul ediyorlar.


Eğer yukarıdaki özelliklere benzer biri size yazdıysa onun dolandırıcı olma ihtimali yüksek olup kendisini engelleyiniz ve iletişim kurmayınız.


Eğer kargo PTT'den çıkmış ve Yurt Dışı sevkiyata gittiyse geri getirmeniz çok zordur hatta imkansızdır. PTT çalışanları da Nijerya'ya giden kargoların geri dönüşü olmadığını size söylüyor ve uyarıyor.


Hem Telegram hem de WhatsApp'dan bilmediğiniz +90 dışında yabancı bir numara size mesaj atarsa artık hiç okumadan ve cevap vermeden direkt Spam olarak işaretleyip hesabı engelleyiniz. 2020 itibarıyla asla yurt dışına parasını önceden almadığınız bir ürünü kargoya vermeyin ve kripto para hesabınızı asla paylaşmayınız. Son bilgi olarak paylaşayım; Nijerya (Nigeria) İnternet alışverişleri konusunda sabıkalı bir ülkedir. Bu ülkeye asla ürün gönderimi veya İnternet üzerinden ticari bir iş içerisinde bulunmayınız. Bu tip olayların sizin ve tanıdıklarınızın başına gelmesini istemiyorsanız bu yazıyı sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak çevrenizi bilgilendiriniz...


Kaynak : Burak Avcıoğlu


Düzenleme ve ekler : Taner Bektaş . İnstegram: @tanerrbektas


Lütfen benzer bir durum yaşadıysanız çevreyi bilinçlendirmek için buraya yorumunuzu bırakınız...

Kommentare


bottom of page