top of page

Kader Bile Şaşkın !


Daha geçen hafta basın Arapçası’nı mı konuşsak sağlık Arapçası’nı mı diye düşünürken bi anda kendimizi afetlerden korunmak için hangi  Arapça duaları okuyabiliriz diye ararken bulduk …


Hepimiz 99 depremini unutup sıradanlaşan hayatımızda savrulup giderken yeniden aynı şeyleri konuşur olduk. 



Sahiden de depremde ölmek kader midir?


Öleceğimiz varsa enkaz altında da kalıp ölebiliriz diye sıyrılıp çıkabilir miyiz gerçekten bu konunun içinden ?


 


Tevekkül neydi mesela ? َوَكِل kökünden türeyen bu kelime Allah’a teslim olmak , işini Allah’a bırakmak tam manasıyla Allahı vekil kılmak demektir.  Nitekim Rabbimiz الوكيل(el vekîl)dir. Yani ” kendisine güvenilip dayanılan, her şeyi idâre ve hâkimiyeti altında bulunduran” mânâsındadır. Hiç bir güvencesi olmayan bir evde oturarak ölümü kaderle bağdaştırmak tevekküle büyük bir haksızlık olur. Peygamber efendimiz (sav) hicreti zamanında gündüz yola çıkmamıştır,  gece çıkmıştır kafirlere görünmemek için, Medine’ye gideceği halde ters istikametteki Sevr mağarasına yönelmiştir hedef şaşırtmak için ve sonrasında ise tam bir teslimiyet vardır Rabbi’ne  karşı. Hz. Ebubekir (r.a)’in korkuyla karışık endişeli haline karşın sevgili peygamberimiz çok rahattır çünkü tedbirini alıp tevekkül etmiştir. 


 


Peki biz ne yapıyoruz ? Kader diyip işin içinden çıkmaya çalışıyoruz ya da HAARP teknolojisiyle Amerikalıları hedef gösteriyoruz. Ama asla kendi ihmallerimizi, kendi kusurlarımızı , tedbirsizliğimizi ağzımıza almıyoruz. Değişmek bu kadar zor olmamalı. Hayatlarımız değişeceğine davranışlarımız değişsin , verdiğimiz tepkiler değişsin bu hayatta. 



Ne kadar da kolay kaderi suçlamak önce çuvaldızı kendimize batırsak belki yarınlar çok daha umut verici olurdu…


  Çok üzgünüz biliyorum ama kötü son bize gelmeden şikayet ettiğimiz şeyleri biz yaşamadan değiştirebilme gücünü kendimizde bulmalıyız. Bilimi ve ilmi hiçe saymadan öğrenmeye , öğretmeye devam etmeliyiz. Araştırmalıyız, sorgulamalıyız, düşünmeliyiz ve sonra harekete geçmeliyiz. Maddi olarak her şeyi yaptıktan sonra Rabbimize tam bir teslim içinde tevekkül etmeliyiz. Ve O’ndan gelen her şeye de razı olmalıyız. Çünkü biliriz ki artık takdir edici O’dur . 




Depremde vefat eden kardeşlerimize Allah’tan rahmet , yakınlarına başsağlığı diliyorum . 



Selam ve Dua ile…




Comentarios


bottom of page