top of page

İSTİM Mağdurları


İSTİM

İstanbul Sanayi ve Ticaret Merkezi. 

Şekerpınar gişelerine 6 km. Marina'ya 5 dk. 


E-5 karayoluna sıfıra sıfır konumlandırılmış. 


Hem konumu itibari ile hem görkemli yapısıyla yüksek albeniye sahip, yapımı yakınlarda tamamlanmış, büyük ilgi gören sanayi ve ticaret merkezi. 


Kadim Yapı(Çavuşoğlu Yemenler A. Ş.) ve Marmara Metal (Betacons) ortaklığı ile kurulmuş, garantörlüğünü Halk Bankası üstlenmiştir. 


Proje duyurulurken, 36 ay vade imkânı, kolay ödeme seçenekleri vb. sloganlarla pankartlar asılmış, öncü medya kanallarında reklamları servis edilmiştir. 


Toplamda 702 dükkân olmak üzere 15.000m2 alana kurulmuş, üretim ve depolama alanına ciddi katkı sağlayan dev bir yapıdır İSTİM projesi. 



Açılışına Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı,Pendik  Kaymakamı İlhan Ünsal, Tuzla Kayakamı Ali Akça, İstanbul Ticaret Odası Başkanı (İTO) Şekib Avdagiç ve çok sayıda önde gelen devlet kurumu mensubu katıldı. 


Şimdilerde ilk etabı tamamlanmış, 470 dükkan sahiplerine teslim edilmiş fakat tapuları verilmemiştir. Hakkını alamayan yüzlerce mağdur, hakkı olanı isterken hukuki süreç başlamış durumda. 


450 civarı esnaf büyük mağduriyet yaşamaktadır. 


Bu mağdurlardan biri olan Murat bey ile röportaj yaptık. Umarım onun anlatacakları tüm mağdurların sesi olur ve yetkililere duyurulur. 


🔹Bu projeden nasıl haberiniz oldu? Ne zaman satın aldınız dükkanı? 


-Sosyal medya ve TV reklamlarında görerek haberim oldu. Zaten Tuzla'da ikamet ediyorum. 2019 sonu 2020 başında aldım. O zaman dolar 5.60 TL idi. 


🔹Dükkanı alırken kiminle görüştünüz? Ne gibi taahütlerde bulundular? Sözleşme nasıldı? 


- 36 ay vadeli, KDV peşin, üç kereye mahsus yüksek meblağ ara ödeme ile anlaştık. Yönetim bilgisi ve onayı dahilinde üç gün içinde ödeme planımı inceleyip onayladılar. Her şey usulüne uygun ve tüm ödemeler Halk Bankası üzerinden gerçekleşti. Kadim Yapı müteahhit firma, Marmara Metal toprak sahibi. Kendi aralarında satış vadi sözleşme imzalamışlar. Toprak sahibi olan Marmara Metal, satış yapılması için müteahhit firma Kadim Yapı'ya tam yetki vermiş. 


🔹Proje 2 etapta oluşuyor fakat sadece birinci etap tamamlanmış ve satılmış doğru mu? 


-Evet doğru. Aralarındaki anlaşmazlık sebebi bu 2. etapın yapılmaması. 



🔹Dükkanları teslim aldınız mı? Peşin ödeme ile alınan dükkan sahiplerinin tapuları ne durumda? 


Zamanında teslim aldık. Bize taahhüt edilen şartlar yerine getirildi, ben de taahüt ettiğim ödemeyi zamanında ve usulüne uygun yerine getirdim. Peşin ödeme ile alanların tapuları da askıya alındı. 


🔹Hala devam eden yargı süreci nasıl gidiyor? Bu süreçte neler yaşadınız? 


-36 ay taksitle biz burayı aldık. 30 ay boyunca muhatabımız Kadim Yapı idi. O zaman kadar Marmara Metal(toprak sahibi) ile herhangi bir iletişimimiz olmadı. Ne zaman ki 30. ay doldu Marmara Metal'den satışın uygun olmadığını ve dükkanları vermeyeceğini belirten noter onaylı ihtarname aldık. Kendince gerekçeler sunarak bize tapu vermeyeceklerini belirtiyorlardı. Yüklenici firma Kadim Yapı ise bize tapuların verilmek zorunda olduğunu söyledi. 


🔹2. Etap neden yapılmadı? Nedir bu anlaşmazlık? 


-2. Etap kurulacak olan araziyi toprak sahibi geç teslim ettiğinden Kadim Yapı inşaata başlayamadı. 2020 başlarında pandemi süreci başladı ve akabinde inşaat maliyetleri arttı ve döviz beklenenin çok üstüne çıktı ve inşaat firması zarar etmeye başladı. Buna rağmen bize yansıtmayarak Kadim Yapı 1.etap dükkanları tamamladı ve ödeme farkı çıkarmadan teslim etti. 2022 Ocak ayı teslim aldık. 


🔹Dükkân sahipleri olarak eylem yaptınız. Akabinde neler yaşandı? 


-Slogan ve pankartlarımızla eylem yaptık. Çoğu arkadaşım çıktı konuşmalar yaptı. Gelen ihtarnamelere cevap verildi. Arabasını satan, birikmişini harcayan, karısının altınlarını alan, dükkanını satarak bu işe girenler ile birlikte sesimi duyurmaya çalıştık. Marmara Metal bir kısmımızı ofisine davet etti fakat hiçbir şekilde uzlaşma yolunda adım atmadı. Geri adım atmayacağını defalarca söyledi. Basın çağrıldı fakat boy boy reklamını yapan kanallar gelmedi ve haber yapmadı. 


🔹Marmara Metal (toprak sahibi) sizden ne istiyor? 


-Dükkanların şaibeli bir şekilde satıldığını ve zarar ettiğini iddia ediyor. Bizi muhatap bile görmediğini belirterek dükkân tapularını vermeyeceğini söylüyor.


30 ay boyunca ödemeleri alırken benim muhatabım siz değilsiniz demiyordu. Paralarımızı aldı, kullandı dükkanların teslim edilmesine 6 ay kala ben sizi muhatap görmüyorum dedi. İSTİM faaliyete geçtikten sonra aylık aidatlar başladı bunlara da fahiş artış uygulayarak extra mağdur etti. Hala ödüyoruz. 


Dükkânı teslim alınca kiraya verdim. Kiracıma zamanında elektrik verilmedi, ona da ihtarname gitmeye başladı. Hatta bana tekrar ihtarname yolladı, dükkânı kendisinin belirlediği kira parasının, kendisine yatmasını talep etti. Sürekli baskı yaparak yıldırma politikası uyguluyorlar. 


🔹Halk Bankası ne diyor bu işe? 


-Marmara Kurumsal Şube bizimle ilgileniyor. Genel Müdürlük. Halk Bankası'nın bu işte aracı banka olması bize extra güven vermişti. Şimdi ise sadece aracıyız diyerek kenara çekildiler. Marmara Metal'in Halk Bankası'na borcu varmış. Bizden aldığı ödemelerle aracı banka olarak kendi tahsilatını yapmış oldu Marmara Metal'de borçlarını ödemiş oldu. 


🔹Dava görüldü mü? İlk çıkan karar nedir? 


-Prosedür gereği yapılan toprak sahibi ve inşaat firması arasında olan arabulucu davası olumsuz sonuçlandı. 


İlk duruşma 28.03.2023 te karşılıklı avukatlar dinlenildi. Ertelendi. Bir daha ki mahkeme haziran ayında. 


🔹 Sizin şahsi duygu ve düşünceleriniz nedir? 


-Bu dava iki firma arasında görülmeli. Bunca insan mağdur edilmemeli. Buna göz yumulmamalı. Aralarındaki tek sözleşmede 2. etapın Kadim Yapı firması tarafından yapılmamasından ötürü inşaatın  %90 seviyesine ulaşmadığı durumundan dolayı sözleşmenin fes olma durumu var. Marmara Metal (toprak sahibi) nüfuzunu kullandığını düşünüyorum. Hukuk kitabını yazmış bilir kişilere mütalaa hazırlatmış. Yargı sürecinde etkili olabilecek insanlarla iletişime geçme lüksüne sahip. Bu firmanın karşısında yüzlerce kişi olsak da, haklı olsak da hepimiz küçük esnafız. Böyle davalarda tecrübe sahibi değiliz. 


🔹Dükkanların elinizden alınma ihtimali var mı? 


-Ülkemizde hukuk varsa buna izin vermez. O gün ve bugün arasında neredeyse %400 devalüasyon oldu ülkemizde. O günkü şartlarda varımızı yoğumuzu yatırdığımız her şey bugün beşe katladı. Sattığımız araba, bozduğumuz altın ve döviz asla yerine koyulamayacak segmente ulaştı. Verdiğimiz paraya cüzi ek yapıp elimizden almak niyetindeler. Apaçık zorbalık yapılıyor. O günkü şartlarda elimizden çıkardığımız dövizi bugün nasıl tekrar kazanalım?  


Bilsek, başka yatırımlar yapar kâr eder, tapu sahibi olurduk. Tıkır tıkır ödemelerinizi yaptık. 


Bir de kiracılarımıza kendi belirttiği rakamlar üzerinde ona ödeme yapmaması durumunda, mahkeme lehine sonuçlanırsa bunları da toplu alırım diye bir ihtarname daha yolladı. 


Bu davada en masumu biziz. Devlet yetkililerinin haberi olmadığını, olduğunda kayıtsız kalmayacaklarına inanıyorum. 


👉Marmara Metal iddia ettiği gibi usulsüzlük savunması yapıyorsa neden 30 ay boyunca sesini çıkarmadı? 


👉Paraları tıkır tıkır aldı? 


👉Borçlarını kapattı? 


👉Nüfuzuna mı güveniyor? 


👉Bunca mağdur insan ne olacak? Etik değer ve vicdan yoksunu mu? 


👉Kendi halinde olan küçük esnafa bu büyük güç karşısında devlet yetkilileri destek çıkacak mı? 


👉İnsanlar kendi malını satamıyor, kiraya veremiyor extra mağduriyetleri oluyor. 


👉Yargı süreci bir an evvel çözüme ulaşmalı daha fazla uzamadan dükkân sahiplerine hakları teslim edilmeli. 


Herkese ulaşın. Duyurun. Paylaşın. 


Bugün başkasının başına gelen yarın sizin başınıza da gelebilir. 


KAYITSIZ KALMAYALIM 



Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page