top of page

Fibromiyalji Nedir ?


Bu aralar fibromiyalji terimini çok sık duyar olduk peki nedir fibromiyalji ? Fibromiyalji için kas romatizması demek de mümkün… Vücudun belirli noktalarında artmış ağrılı hassasiyet, kronik yorgunluk, uyku problemleri ve depresif duygudurumu ile karakterize bir semptomlar bütünüdür.

Kadınlarda biraz daha fazla görülmekle birlikte erkeklerde de rastlanabilir. Özellikle boyun, sırt, kalça bölgelerinde ağrılı ve sertleşmiş kaslar ile karakterizedir.

Peki her yeri ağrıyan herkes fibromiyalji midir? Tabi ki hayır… Fibromiyalji demek için kişinin akut faz reaktanları dediğimiz sedimentasyon ve crp gibi kan değerlerinin yüksek olması gerekir. Aynı zamanda doktor muayenesi ile vücudun belli bölgelerinde hassas tetik noktalar saptanır. Eğer 3 aydan uzun süredir devamlı ağrılarınız var, sabah katılığınız oluyor, yataktan mutsuz, yorgun ve ağrılı olarak uyanıyorsanız öncelikle aile hekiminize ya da bir iç hastalıkları uzmanına başvurmanız gerekiyor.

Doktorunuz fibromiyalji tanısını koyduktan sonra yapılacakları konuşmak istiyorum biraz:

Öncelikle fibromiyaljinin stres ile tetiklendiğini unutmayın. Stresi azaltmanın yollarını aramak gerekiyor. Yeni bir hobi edinin, yürüyüş yapmaya başlayın, hatta pilates tarzı kasları geren egzersizlere yönelin… Sizi mutsuz eden ortamlardan ve insanlardan uzaklaşın. Birlikteyken keyif aldığınız insanlarla görüşün ve mutlu olduğunuz ortamlarda vakit geçirin. Bol bol kahkaha atın, komedi filmleri izleyin …

Magnezyum, b12, demir ve d vitamini eksiklikleriniz var mı baktırın ve eksik olanları tamamlayın…

Masaj, hamam, sauna gibi hem kaslarınızı gevşetecek hem de toksin atmanızı sağlayacak aktiviteleri hayatınıza dahil edin.

İyi beslenin, düzenli uyuyun bunlar seratonin salgılamanızı arttırır dolayısıyla ağrılarınızı azaltır.

Tüm bunlara rağmen ağrılarınız devam ediyorsa GETAT uygulamalarından ozon tedavisi, nöralterapi gibi tedavilerden destek alabilirsiniz

Hepinize ağrısız sağlıklı günler dilerim

Uzm.Dr.Suzan Alp


Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page