top of page

George Orwell - 1984




Zamanımızın alameti farikası olan tüm inançlar, alışkanlıklar, beğeniler, hisler haletiruhiyeler aslında partinin gizemini muhafaza etmek ve günümüz toplumunun asıl mahiyetinin sezilmesine mani olmak amacıyla tasarlanmıştır.


Fiziksel isyana kalkışmak veya isyana ön hazırlık niteliğinde bir hamlede bulunmak bile mümkün değildir. Proleterlerden korkmaya hiçbir surette gerek yoktur. Kendi hallerine bırakıldıkları sürece nesilden nesle, asırdan asra varlıklarını sürdürecek, isyan etme İsteği duymak bir yana dünyanın başka türlü bir yer olabileceğini kavramaktan bile aciz halde çalışacak, çoğalacak ve öleceklerdir. Onları tehlikeli hale getirilebilecek tek şey sanayi teknolojisi alanındaki gelişmelerin daha iyi tahsil görmelerini gerektirmesidir fakat askeri ve ticari rekabet artık önem arz etmediğinden resmi eğitim müfredatı da çöküştedir. Kitlelerin sahip olduğu veya olmadığı fikirler kayıtsızlıkla karşılanmaktadır artık. Fikirleri yok sayıldığından fikir hürriyeti de bahşedilebilir onlara. Diğer yandan, bir parti mensubu söz konusu olduğunda en ehemmiyetsiz mesele hakkında en ufak ihtilaflı görüşe bile müsamaha gösterilemez.

Bu muhteşem öngörülü eser yıllar önce yazılmış ve günümüzde bile geçerliliğini korumaktadır. İnsanların yerleşik hayata geçtiğinden beri kapitalizm ile kısır döngü içinde yönetim biçimini, etkili ve distopik şekilde anlatmıştır.


Bilinçaltımızda var olan kaygıları acı bir şekilde betimliyor. Klasik kitap sevmesem de, bir şekilde akıp gidiyor ve gelecek kaygım had safhaya çıktı. Sevgili George amca, umarım öngörülerin bu şekilde sonuçlanmaz ve biz o günleri görmeyiz. Savaş artık top ve tüfekle olmuyor. Her şey şekil değiştirdi günümüzde. Para algısı, kapitalizm, üst sınıf, orta sınıf, alt sınıf, aşk, rütbeler, askeri güç, yaşam standartları, eğitim, teknoloji...

Benden size bir öneri daha. Umarım beğenirsiniz.


İyi günler dilerim.

Comments


bottom of page